SATNICE 220 DINARA Koliko se može zaraditi preko omladinkse zadruge

Alo Redakcija

12:45

Konkursi 0

Kolika je neto zarada i neto satnica za različite kategorije poslova koje nude omladinske zadruge?

SATNICE 220 DINARA Koliko se može zaraditi preko omladinkse zadruge
shutterlock

Studentima je , zbog velikih troškova studiranja, pored roditeljske pomoći često potreban i dodatni izvor prihoda.

Najpopularnija mesta za traženje poslova ako ste student predstavljaju upravo studentske omladinske zadruge.

Iznos minimalne zarade preko omladinske zadruge regulisan je zakonom. Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa iznosi 183,93 dinara po satu dok izsno same plate preko omladinske zadruge zavisi od kategorije zadrugara, to jest za obračun se koriste različiti koeficijenti zavisno od kategorije zadrugara (student, srednjoškolac ili nezaposleno lice do 30 godina starosti).

Najpovoljniji vid angazovanja radnika preko omladinske zadruge, iz perspektive poslodavca, jeste angazovanje zadrugara koji su na redovnom školovanju do navršenih 26. godina života (studenti i srednjoškolci) ukupno 27.25% na neto iznos zarade.

shutterstock

Firma koja angažuje radnike preko omladinske zadruge ima obavezu da svakog meseca obračuna i isplati radnicima zarade – bruto plate (neto zarade uvećane za poreze i doprinose).

Firma koja angažuje radnike preko omladinske zadruge ima obavezu da svakog meseca obračuna i isplati radnicima zarade – bruto plate (neto zarade uvećane za poreze i doprinose).

Poslodavac omladinskoj zadruzi uplaćuje naknadu za rad u bruto iznosu, a iz ostvarenog bruto prihoda koji pripada zadrugaru, zadruga obračunava i uplaćuje porez na dohodak građana, doprinose za socijalno osiguranje i obračunava neto iznos za isplatu zadrugaru.

Iznos zarade koji se isplaćuje radniku na kraju meseca kao plata je neto zarada (broj radnih sati pomnožen za cenom radnog sata iz ugovora).

Omladinska zadruga je u obavezi da u toku od tri dana nakon što poslodavac uplati bruto iznos, isplati neto zaradu zadrugaru i uplati poreze i doprinose.

Zadrugari koji nisu na školovanju ili su stariji od 26 godina imaju pravo na PIO kao i zaposleni, uključujući pravo na penzioni staž i zdravstvenu zaštitu u skladu sa Zakonom.

shutterstock

Kolike su neto satnice za različite kategorije poslova preko omladinske zadruge?

 • Lakši fizički poslovi i poslovi za koje nije potrebna stručna sprema: od 220 dinara (lepljenje deklaracija, kuvanje i raznošenje kafe, ekspedicija pošte, poslovi portira, servirke, redari, spremačice i dr).
 • Poslovi za koje je potrebna srednja školska sprema ili povećan fizički napor: od 250 dinara (rad na kompjuterima, tehničko crtanje, knjiženje, blagajna, sekretarski poslovi, medicinske sestre, vozači, konobari, kuriri, poslovi u kuhinji i servisima za pranje, radnici u proizvodnim halama, magacinima i dr).
 • Teži fizički poslovi: od 300 dinara (prenos arhive, raščišćavanje hala, utovar i istovar pića i druge kabaste robe).
 • Poslovi za koje je potrebna viša školska sprema, posebna obučenost ili povećan fizički napor u otežanim uslovimaod 330 dinara.
 • Poslovi za koje je potrebna visoka stručna sprema: od 370 dinara (znanje stranih jezika, rad u IT sektoru ili druga potrebna znanja i obučenost).
 • Poslovi koji traju jedan ili dva dana: 2.500 dinara/dan.
 • Poslovi koji traju manje od 5 sati dnevno, ali se obavljaju nekoliko dana: 1.600 dinara/dan.
 • Dežurstva na sajmovima, sportskim događajima, promocijama i slično: 3.600 dinara/dan.
 • Dnevnica u građevinarstvu (do tri dana): 3.000 dinara/dan.
 • Dnevnica u građevinarstvu (više od tri dana): 2.700 dinara/dan.
 • Zamena radnika koji je odsutan privremeno na period duže od 15 dana: plata odsutnog radnika mesečno.

Komentari (0)

Loading