Srpski studenti organizovali druženje kolega iz čitavog sveta!

Alo Redakcija

17:53

Ostalo 0

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu pripremila trodnevni skup u Beogradu. Za nešto više od dve decenije akademci oformili mrežu sa 22 ogranka na četiri kontinenta.

Srpski studenti organizovali druženje kolega iz čitavog sveta!
shutterstock

Rečima Miloša Crnjanskog srpski studenti iz sveta počinju priču o sebi. „Mogao bih u Danskoj, i u Švedskoj, i u Norveškoj, da živim. Pa i na Islandu. Svuda ima dobrih ljudi. Jedan drugi glas u meni, na to, dovikuje mi da se varam. I, da sreće nema van onog mesta, gde smo proveli detinjstvo i gde smo se rodili.” One dovoljno govore da, uprkos uspesima koje nižu na stranim fakultetima, naši mladi u srcu i dalje nose rodnu zemlju. Tu ljubav i svest odakle potiču neguju više od dve decenije i prenose s kolena na koleno novih akademskih generacija. I s tom namerom je, na inicijativu tadašnjih akademaca širom Evrope i Amerike, i osnovana Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) 1997. godine.

Ideja im je bila da oforme mrežu naših akademaca koji žele da odu u inostranstvo na usavršavanje, onih koji to već čine tamo, kao i onih koji su se vratili u Srbiju. Od početnih desetak udruženih studentski klubova sastavljenih od naših akademaca iz SAD i Zapadne Evrope, organizacija je danas stigla do 22 međunarodna ogranka koja deluju na četiri kontinenta. Oni će, kako najavljuje Anđela Janković, predsednica organizacije, sutra i prekosutra organizovati „Ex-Yu Youth Leadership Conference”, skup na kom će okupiti mlade iz zemalja bivše Jugoslavije koji trenutno studiraju u inostranstvu, kao i godišnju „OSSIlaciju”, najvažniji događaj organizacije.

Jankovićeva objašnjava da je povod za održavanje ovogodišnje konferencije i osnovni cilj postojanja same organizacije, a to je podsticanje umrežavanja i buduće saradnje pomenutih akademaca na projektima koji će biti značajni za sve republike bivše Jugoslavije. Nju su pokrenula naša dva studenta u Americi, Ana Stambolić i Stanislav Knežević, uz podršku OSSI i finansijsku pomoć programa United World College, radi podsticanja regionalne saradnje mladih u nauci, politici, obrazovanju i preduzetništvu.

shutterstock

Konferencija će početi sutra celodnevnim predstavljanjima u kojima će o svojim aktivnostima, između ostalih, govoriti i lideri srpskih, crnogorskih i hrvatskih studenata u inostranstvu, predstavnici „Tačke povratka”, organizacije koja, prema mišljenju upućenih, ima najobuhvatnije podatke o migracijama mladih iz naše zemlje, Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, Regionalne kancelarije za saradnju mladih…

Uz to će i predstavnici studentskih organizacija iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije učestvovati na panel-diskusiji gde će izneti stavove o regionalnoj saradnji mladih. Sve navedene studentske organizacije prvi put u istoriji svog postojanja učestvovaće zajedno na jednom ovakvom skupu. Cilj im je kreiranje platforme za održivu regionalnu saradnju mladih, imajući u vidu značaj regionalne stabilnosti i ključne uloge koju mlade visokoobrazovane osobe imaju u tom procesu – objašnjava Anđela Janković.

Centralni događaj biće priređen u petak u Skupštini grada Beograda, kada se održava takozvana letnja „OSSIlacija” – godišnji skup Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, njihovih partnera i saradnika, među kojima su i brojna ministarstva i predstavnici diplomatskog kora.

Inače, sedište organizacije OSSI je u Beogradu, u kome deluje i lokalna beogradska kancelarija, a ima i predstavništva u Novom Sadu, Nišu i Banjaluci. Te lokalne kancelarije, između ostalog, organizuju tribine posvećene odlasku na studiranja u inostrane zemlje i obezbeđuju praksu za naše studente u inostranstvu kod renomiranih privatnih kompanija.

Organizacija pruža pomoć srpskim studentima u prevazilaženju administrativnih problema u toku odlaska i boravka u inostranstvu, obezbeđuje razmene važnih informacija i iskustava naših studenata u svetu, ali i letnju praksu, radi sticanja radnog iskustva u Srbiji, srpskim studentima koji se obrazuju van zemlje – navodi samo deo aktivnosti Jankovićeva, koja studira Korporativne finansije na univerzitetu LUISS u Rimu.

Komentari (0)

Loading