Eksperti istražuju ranjivost jezičkih varijanti u Srbiji - OVI JEZICI SU NAJUGROŽENIJI

Alo! Studenti

15:00

Ostalo 0

Do januara 2025. u Srbiji 12 israživača radi na projektu "Ranjivi jezici i jezički varijeteti", a cilj je da se istraži ugroženost jezičkih varijeteta

Eksperti istražuju ranjivost jezičkih varijanti u Srbiji - OVI JEZICI SU NAJUGROŽENIJI
unsplash

Kako se u Srbiji govori veliki broj manjinskih jezika, a projekat će istražiti koliko su ugroženi rumunski, megleno-rumunski, vlaški rumunski, banjaški rumunskog, banatski bugarski i rusinski jezici u Vojvodini, kao i jevrejsko-španski (ladino) i romski (gurbetski i arlijski varijeteti).

Cilj projekta je i da kreira sociolingvistički upitnik kojim će se procenjivati vitalnost, odnosno ranjivost pomenutih jezičkih varijeteta, a koji će biti primenjen u jezičkim zajednicama u našoj zemlji.

Cilj je i da se dokumentuju jezičke varijetete, te da se prikupljeni materijal arhivira u Digitalnom arhivu Balkanološkog instituta SANU i međunarodnim repozitorijumima.

Inace, kao osnovni kriterijumi za procenu ugroženosti jezičkih varijeteta navode se broj govornika koji se datim jezikom služe, međugeneracijsko prenošenje jezika, domeni upotrebe, pismenost na datom jeziku.

Projekat okuplja 12 istraživača, devet lingvista i po jednog istoričara, sociologa i psihologa, koji imaju bogato iskustvo u terenskom radu u različitim jezičkim zajednicima u Srbiji, kao i iskustvo u sprovođenju upitnika i obradi podataka.

Sprovode ga Balkanološki institut SANU, Filološki fakultet u Beogradu, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Filozofski fakultet Nišu i Departman za prevođenje Univerziteta u Bolonji,a rukovodilac je dr Anamarija Soresku Marinković, viša naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU.
 

Komentari (0)

Loading