STUDENTSKI SAVETI: Kako da nadmudrite test na zaokruživanje? Postoji nekoliko TRIIKOVA koji vas vode do tačnih odgovora

Alo! Studenti

18:00

Ostalo 0

Vilijam Paundstoun, autor knjige „Rock Breaks Scissors: A Practical Guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody“, tvrdi kako je pronašao nekoliko uobičajenih uzoraka u testovima sa više ponuđenih odgovora, što će sigurno obradovati mnoge studente

STUDENTSKI SAVETI: Kako da nadmudrite test na zaokruživanje? Postoji nekoliko TRIIKOVA koji vas vode do tačnih odgovora
pixabay

Nakon što je proučio stotinu testova sa sveukupno 2.456 pitanja iz različitih izvora poput osnovnih i srednjih škola, fakulteta, zatim vozačkih ispita, ali i novinskih kvizova, Paundstoun tvrdi kako je otkrio statističke uzorke u ovim testovima, piše Business Insider.

Na osnovu dobijenih podataka definisao je strategije koje bi vam mogle pomoći i povećati šanse da pogodite tačne odgovore u testovima, bez obzira rešavali test za prijemni ili ispit za vozačku dozvolu.

Iako Poundstone naglašava kako je stvarno znanje najbolja strategija za polaganje testova, taktika za pogađanje je ipak bolje rešenje od nasumičnog zaokruživanja bez strategije. “Pametno pogađanje” itekako može povećati šanse za odabir tačnog odgovora.

Evo nekoliko taktika kako da nadmudrite ovakve testove:

Ignorišite uobičajene savete

Koliko ste puta samo čuli da ukoliko ne znate tačan odgovor uvek zaokružite odgovor u sredini, ili da izbegavate odgovore koji koriste reči nikad, uvek, sve ili ništa. Znate sigurno i onu tradicionalnu izreku da je tačan odgovor onaj na koji ste prvo pomislili i zaokružili ga. Kako god bilo, prema Poundstoneu, ovo statistički ne vredi. Zapravo, on je otkrio kako su odgovori poput “ništa od navedenog”, ili “sve navedeno” tačni u čak 52 posto slučajeva. Odabir nekog od tih odgovora daje vam 90 posto šansi kod nasumičnog pogađanja.

pixabay
 

Pogledajte odgovore koji okružuju onaj koji ne znate

Poundstone je otkrilo kako se odabiri odgovora retko ponavljaju nekim određenim redom, stoga sam pogled na one koje znate može vam pomoći. Na primer, ukoliko ste zapeli na pitanju broj 2, a znate da je odgovor na pitanje 1. A, a na pitanje 3. D, verovatno je da su ti odabiri eliminirani za pitanje 2. na kojem ste zapeli. Naravno, prvo eliminišite odgovore za koje znate da su sigurno netačni.

Odaberite najduži odgovor

Spomenuti autor takođe je primetio kako je najduži odgovor na ovakvoj vrsti testova obično tačan. – Autori testova moraju biti sigurni da tačni odgovori budu ispravni bez sumnje i bez izuzetaka, a to često zahteva veće objašnjenje, dok se oko netačnih odgovora neće previše truditi. Ukoliko je jedan od ponuđenih odgovora značajno duži od ostalih, verovatno je da je tačan.

Eliminišite odstupanja

Neke ispite nasumično kreira računar, što onemogućava različite uzorke tačnih odgovora. Ipak, bez obzira na redosled, odgovori koji su neskladni s ostalima verovatno su netačni.

Predlažemo da isprobate ove tehnike čisto iz zabave, ali ne na nekom bitnom testu ili ispitu! Ipak ne prepuštajte ništa slučaju i “tehnikama lakog polaganja ispita”, znanje je najbolja tehnika za polaganje ispita! 

Komentari (0)

Loading