NOVE PREPORUKE MINISTARSTVA PROSVETE Studenti dobili još olakšica

Alo Redakcija

12:29

Ostalo 0

Ministarstvo prosvete, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji, izdalo je nove preporuke svim visokoškolskim ustanovama.

NOVE PREPORUKE MINISTARSTVA PROSVETE Studenti dobili još olakšica
Tanjug

Preporuke se tiču mogućnosti uplate iznosa školarine u više rata i prilagođavanja dinamike izmirivanja studentskih obaveza prema visokoškolskim ustanovama, kao i mogućnost da studenti završnih godina upišu do 90 ESPB.

Takođe, prema izdatim preporukama, rok za upis na master studije produžio bi se za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana.

Trajanje rokova trebalo bi da bude prilagođeno epidemiološkoj situaciji u zemlji kako bi se sprečio povećan broj studenata koji istovremeno borave u prostorijama ustanova. Studentima bi trebalo omogućiti i minimum dva „apsolventska“  roka, a u slučajevima kada je to moguće – i dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza.

Uslove i kriterijume za upis u više godine studija trebalo bi preispitati i prilagoditi otežanim uslovima održavanja nastave i učenja.

Preporučuje se i da „zbog nemogućnosti studenata da u uslovima epidemije ispune svoje obaveze u izradi master radova i doktorskih disertacija, u slučajevima kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, rok za plaćanje prenosa bodova koji nosi master rad, odnosno doktorska disertacija bude do odbrane rada, ali ne kasnije od juna 2022. godine“.

Kao što je i ranije više puta naglašeno, pa tako i uoči početka nove akademske godine, 1. oktobra 2021. godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podsetilo je i ukazalo na neophodnost da se prilikom organizovanja svih aktivnosti visokoškolskih ustanova poštuju epidemiološke mera koje donose Krizni štab i Vlada Republike Srbije.

Komentari (0)

Loading