TEŽE SE OTVARAJU I PRIZNAJU EMOCIJE Kako da razgovarate sa muškarcem o njegovim PROBLEMIMA i osećanjima?

Alo! Studenti

21:00

Ostalo 0

Patrijarhalno društvo je stvorilo pojavu koja se naziva “toksičnom muškošću”

TEŽE SE OTVARAJU I PRIZNAJU EMOCIJE Kako da razgovarate sa muškarcem o njegovim PROBLEMIMA i osećanjima?
Shutterstock

Pošto je fokus današnjice pretežno usmeren ka položaju u kom se nalaze žene u društvu, položaj  muškaraca se poprilično zanemaruje, a on nikako nije lak.

Patrijarhalno društvo je stvorilo pojavu koja se naziva “toksičnom muškošću”.

Od muškaraca se danas očekuje da budu fizički sposobni i jaki, nežni ali opet snažni, mirni ali zaštitnički nastrojeni. U isto vreme, muškarac treba da bude ostvaren i finansijski stabilan, da bude posvećen porodici koliko i poslu.

On mora da bude mudar i muževan koliko i emotivan, ali nikako previše emotivan i osetljiv.

Sa problemima sa mentalnim zdravljem, muškarci se suočavaju jednako koliko i žene. Kako od jednih, tako i od drugih, društvo ima ogromna, zastarela i nedostižna očekivanja.

Ipak, muškarci su ređe ti koji će potražiti stručnu pomoć i često će zanemariti svoje mentalno zdravlje. Da ne spominjemo to kako je “sramota” pokazati emocije, tugu ili suze u javnosti, ako ste muško.

Muškarci su vešti u prikrivanju svojih emocionalnih problema, pa nećete baš lako uočiti da sa vašim suprugom, bratom, prijateljem ili ocem nešto nije u redu. Ukoliko nešto primetite i zabrinuti ste, pristupite mu na poseban način.

Neophodno je da, pre svega, među vama postoji određena povezanost. Neophodno je da on oseća da ste mu bliski, jer će se muškarci teško otvoriti relativno nebitnim ljudima.

Ukoliko je u pitanju poznanik ili kolega za kog brinete, opipajte dobro teren i utvrdite da li među vama postoji dovoljno prisnosti. Kada među vama postoje granice koje bi ovaj razgovor učinile nelagodnim, možda je bolje da ne započinjete razgovor o njegovom privatnom životu.

Kako smo već napisali, muškarci takođe pate zbog nerealnih i neadekvatnih standarda koje postavlja društvo, pa će se verovatno opirati na početku, koliko god da vam je blizak. Ne treba da se ustručavate da ga pitate, ako već utvrdite da možete i slobodno uradite to više puta.

Muškarci umeju da budu prilično direktni, ne vole okolišanja, a naročito ne vole da pokazuju svoja osećanja. Zbog toga je mnogo bolje da ga pitate šta za njega znači problem sa kojim se suočava, a ne šta oseća po tom pitanju.

Istraživanja su pokazala da čak 78 odsto ljudi govori da je sve u redu kada ih neko pita kako su, čak i kada je to laž. Nije svima jednostavno da pričaju o svojim ličnim problemima.

S tim u vezi, ne bi bilo loše da napravite uvod u priču sa njim, tkao što ćete ispričati svoj lični problem. Na taj način ćete mu pokazati da nije usamljen i u isto vreme razviti poverenje.

Ne treba da prekidate njegovo ispovedanje komentarima, jer nikada ne znate kako će on na njih da odreaguje. Kad vam je već ukazao poverenje (što po prirodi radi retko), ispoštujte to, saslušajte ga i pomozite mu ako možete.

Komentari (0)

Loading