Privredna komora Srbije poručuje: Trudimo se da povećamo zaposlenost mladih u regionu

Alo! Studenti

13:00

Ostalo 0

Jačanje tržišta rada, zapošljavanje mladih, podrška i angažovanje talenata mogu znatno ubrzati ekonomski i ukupan razvoj u jugoistočnoj Evropi, poručeno je u Parizu na konferenciji "Ljudski kapital – Zajedno oblikujemo budućnost"

Privredna komora Srbije poručuje: Trudimo se da povećamo zaposlenost mladih u regionu
Shutterstock

Ovaj događaj na visokom nivou okupio je predstavnike privrednih komora Zapadnog Balkana koji su saglasni da region ima veliki potencijal, kvalitetne ljudske resurse i talentovane mlade ljude koji svojim veštinama i angažmanom mogu znatno da doprinesu prosperitetu i jačanja konkurentnosti Jugoistočne Evrope, saopštili su iz PKS-a.

Direktor Sekotra za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je na važnost uvođenja dualnog obrazovanja kao i veću saradnju privrede i obrazovnih institucija čime se doprinosi kreiranju kadrova za nove tehnologije i stvaranje visokosofisticiranih proizvoda.

"Posebno treba raditi na unapređenju kvaliteta života, podsticati mlade da nakon školovanja ostanu u zemlji, unapređujući mogućnost zapošljavanja u struci", dodao je Vesović.

Prema njegovim rečima, nezaposlenost u regionu nikada nije bila niža, ali je zapošljavanje mladih i dalje izazov u svim privredama Zapadnog Balkana.

Dodao je da se istovremeno naše privrede suočavaju sa nedostatkom kvalitetnih kadrova zbog čega je važno unaprediti dualno obrazovanje kao sredstvo za nivelisanje ponude i potražnje na tržištu rada.

Vesović je podsetio i na značaj izgradnje zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana i inicijativu poput Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana u okviru kojeg će uskoro biti uspostavljeno zajedničko tržište rada čime će se omogućiti slobodan protok radne snage.

"Zajedničko regionalno tržište domaćim privrednicima proširiće prostor za poslovanje, a samim tim i zaposliti veći broj mladih u svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, što je preduslov za njihov ostanak u regionu", kazao je Vesović.

Komentari (0)

Loading