NAGRADA STUDENATA SRBIJE 2022: Roman Senegalca proglašen za najbolji u konkurenciji

Alo! Studenti

18:00

Ostalo 0

Roman "Najskrivenije sećanje ljudi" književnika iz Senegala Moameda Mbuar Sara, osvojio je Gonkurovu nagradu studenata Srbije 2022, saopšteno je na svečanosti u Francuskoj ambasadi u Beogradu

NAGRADA STUDENATA SRBIJE 2022: Roman Senegalca proglašen za najbolji u konkurenciji
pixabay

Jubilarno deseto proglašenje nagrade studenata francuskog jezika iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca obeležili su i poznati pisci - Pjer Asulin i Tahar Ben Želun, članovi francuske Akademije Gonkur koja je pokrovitelj ove nagrade.Aktuelni ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izrazio je veliko zadovoljstvo što su u prilici da u ambasadi budu domaćini ovako važnog kulturnog događaja kakva je Gonkurova nagrada studenata iz Srbije.

Takođe, francuski diplomata i ambasador Košar je naveo da je stekao veoma prijatan utisak o studentima francuskog jezika iz svih spomenutih gradova naše zemlje, i njihovim profesorima francuskog jezika, sa kojiima su imali konstruktivan susret i razgovore o književnosti u ambasadi neposredno pre proglašenja pobednika.

Poznati književnik Pjer Asulin se na svečanosti obratio ispred Gonkur akademije i istakao da je bio iskreno impresioniran govorima mladih studenata u navedenom sastanku povodom odluke o nagrad.

"Video sam izvanredan kritičarski duh, izvrsnost i zrelost u izlaganjima mladih koji su predlagali romane. Lestvicu su time podigli na veoma visoki nivo. Time su studenti Srbije dali primer i za sve druge zemlje u kojima se održana Gonkur nagrada", rekao je pisac Asulin, i dodao da je srećan što se sama nagrada proširila van Francuske, na 30 država, u okviru frankofonskog područja.

Pobednički roman biće preveden na srpski, a autor će gostovati na budućen izdanju književnog festivala "Molijerovi dani"

U konkurenciji za nagradu našla su se četiri romana koje je prošle godine u Francuskoj kao najbolje izdvojila Akademija Gonkur - “Putovanje na Istok” autorke Kristin Ango, “Dete izdajnika” Sorž Šalandon, “Milvoki Bluz” Luja-Filipa Dalambera i naravno laureat “Najskrivenije sećanje ljudi” Moameda Mbuar Sara.


 

Komentari (0)

Loading