DOBAR CV JE POLA POSLA Pet neophodnih kompjuterskih veština koje morate staviti u radnu biografiju

Ena Nenadić

09:00

Ostalo 0

U svakom oglasu za posao kompanije navode obavezne i poželjne IT veštine.

DOBAR CV JE POLA POSLA Pet neophodnih kompjuterskih veština koje morate staviti u radnu biografiju
shutterstock

Tehničke veštine koje se traže od kandidata na konkursima za posao dosta variraju u zavisnosti od industrije i tipa posla. Osnovne IT veštine su bitne jer se svaki posao modernog doba zasniva na njima, a u svakom oglasu za posao kompanije navode obavezne i poželjne veštine. Neki primeri kompjuterskih veština koje se traže navedeni su u nastavku:

1. Opšte kompjuterske veštine

U osnovne kompjuterske veštine ubrajaju se sve veštine bitne za obavljanje poslova koji nisu nužno u IT sferi, ali uključuju rad sa računarima. One obično obuhvataju brzo kucanje, poznavanje rada u programima Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Microsoft Teams, Outlook, Google Suite (Docs, Sheets, Slides, Forms).

2. Napredne veštine

Ponekad se, u zavisnosti od industrije i same kompanije koja traži novog zaposlenog, u ovu grupu mogu ubrojiti i rad u programima Zoom, Canva, Adobe Photoshop, Illustrator ili Microsoft Access-u. Postoje i primeri kada neki od programa iz opšte kategorije (npr. Excel) mogu da predstavljaju i naprednu veštinu, odnosno da obuhvataju znanja o kompleksnim funkcijama i funkcionalnostima ovog softvera (npr. rad sa funkcijama kao što je vlookup, kao i pivot tabele). U slučaju da imaš napredna znanja u Excel-u, specificiraj to (npr. napiši da si ekspert u Microsoft Excel-u, uključujući vlookup i pivot tabele).

3. Programerske veštine

Pored softverskog inženjerstva, postoji još puno zanimanja koja zahtevaju znanje u oblasti programiranja. Na primer, pisci i copywriter-i često treba da imaju bar osnovno znanje iz HTML-a. Neki od najtraženijih programskih jezika od strane poslodavaca su: Java, JavaScript, Perl, PHP, Python, Swift, SQL, R i Ruby.

4. Rad u softverima za produktivnost

Većina kompanija od svojih zaposlenih traži da koriste kako popularne, tako i specijalizovane software, koji najčešće spadaju u grupu softvera za produktivnost, odnosno softvera kreiranih da pomognu da se posao brže i efikasnije završi. Primeri ovakvih softvera su Trello, Slack, Zapier, JIRA i Salesforce.

Ako je bilo koji od ovih programa naveden kao zahtev u opisu posla koji te zanima, trebalo bi da ga uključiš u svoj CV. Budući da su ovi softveri rasprostranjeni i predstavljaju osnovne zahteve mnogih poslova, ne moraš ih navoditi osim ako ti baš nisu specijalnost. Posebno ako softver za produktivnost nije naveden u opisu posla, bolje ga izostavi iz CV-ja i daj prioritet drugim veštinama.

5. Veštine specifične za industriju

Tehničke veštine variraju u zavisnosti od industrije, pa je važno istražiti industriju u kojoj želiš da radiš. To možeš da saznaš iščitavanjem oglasa za posao u toj industriji. Istakni veštine koje već poznaješ, i razmotri da naučiš one koje su relativno lake, pa da im daš prioritet u biografiji.

Evo nekih primera tehničkih veština specifičnih za određena radna mesta, koji se mogu pronaći na oglasima za posao: QA testiranje, iOS/Android programiranje, internet bezbednost, modeliranje, UI/UX, SEO, društvene mreže (vođenje i oglašavanje), CMS, marketing alati za analitiku i brojni drugi.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading