MINISTAR RUŽIĆ: Studenti su uvek bili nosioci novih ideja, borci za očuvanje ljudskih sloboda, bolje društvo i obrazovanje!

Ena Nenadić

14:20

Ostalo 0

Međunarodni dan studenata obeležava se kao simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, kada su nacisti pogubili 20 praških akademaca koji su protestovali protiv okupacije.

MINISTAR RUŽIĆ: Studenti su uvek bili nosioci novih ideja, borci za očuvanje ljudskih sloboda, bolje društvo i obrazovanje!
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Povodom Međunarodnog dana studenata Branko Ružić, ministar prosvete, podsetio je juče da je ove godine unapređen zakonski okvir koji reguliše rad i delovanje ovog dela populacije, i to usvajanjem dva važna akta: Zakona o studentskom organizovanju i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Prvi pomenuti u centar stavlja akademce i, što je bitno, naglašavaju u Ministarstvu prosvete, prvi put u Srbiji uređuje položaj i finansiranje studentskih organizacija.

– Mislim da je ovo veoma važno našim akademcima jer će im pomoći da bolje organizuju studentski parlamentarni život i omogućiće im da aktivno učestvuju u radu visokoškolskih institucija – ocenio je Ružić.

Dodao je da je ovaj zakon rezultat veoma dobre saradnje ministarstva i Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS). Ružić je poručio da je za unapređenje oblasti visokog obrazovanja veoma važna dobra saradnja s predstavnicima studentskih udruženja i organizacija. Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete ponovio je ono što je rekao za naš list da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti visokog obrazovanja kako bi studenti dobili još bolje uslove za učenje i rad. Osim rekonstrukcije i izgradnje novih zgrada fakulteta, predviđena je gradnja novih studentskih domova i proširenje kapaciteta postojećih.

Inače, Međunarodni dan studenata obeležava se kao simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, kada su nacisti pogubili 20 praških akademaca koji su protestovali protiv okupacije.

– Studenti su uvek u toku istorije bili nosioci novih ideja, borili se za očuvanje ljudskih sloboda, bolje društvo i bolje obrazovanje. Svakoj zemlji potrebni su mladi ljudi koji će svojim znanjem i talentom doprineti ekonomskom i društvenom napretku – istakao je povodom praznika ministar Ružić.

Komentari (0)

Loading