STUDENTSKI RECEPT: Eksplozija ukusa! Najbolja PILEĆA KRILCA U MEDU, lepe se za prste

Alo! Studenti

16:00

Studentski život 0

Ako je na vas došao red da napravite "bleju" u stanu, podignite igru na viši nivo i iznenadite društvo kulinarskim umećem. Recept za pileća krilca je jednostavan, ali će svima delovati kao da ste šef kuhinje

STUDENTSKI RECEPT: Eksplozija ukusa! Najbolja PILEĆA KRILCA U MEDU, lepe se za prste
unsplash

Priprema nije komplikovana, jedino što bi bilo dobro da se krilca pre pečenja ostave u marinadi, bar sat vremena, a ako marinirana prenoće u frižideru, onda su još bolja i budu kao puter umotan u krckavu kožuricu.

Za kilogram pilećih krilaca (najbolji su oni delovi bez malih bataka) ide sledeća mera za marinadu:

  • 1 kašika meda,
  • 1 kašika senfa,
  • 1dl maslinovog ulja,
  • 0,5 dl nekog žestokog alkoholnog pića (može domaća rakijica ili neko drugo piće koje imate),
  • iseckani ruzmarin, so, biber i tucana ljuta paprika.

Krilca posolite, pobiberite i po ukusu pospite ljutom paprikom. U dubljoj keramičkoj ili staklenoj činiji (kad spremam marinadu ili pac, nikada ih ne pravim u metalnim posudama, pa makar one bile od nerdjajućeg čelika), izmešate senf, med, ulje, ruzmarin i rakiju. Krilca premažete ovom mešavinom i ostavite ih da odstoje (u istoj posudi) najmanje sat vremena, uz napomenu da bi ih trebalo promešati bar jednom, kako bi meso što bolje upilo sve sastojke.

Odležalo meso poslažete u tepsiju i pečete u rerni zagrejanoj na 180-200º C otprilike sat vremena. Moraju se peći dosta dugo na laganoj vatri da bi se dobila krckava kožurica, a da ne potamne previše zbog meda. Jedna od varijanti pečenja je da ih pečete prvih pola sata u kesi za pečenje mesa, ili u nekoj poklopljenoj vatrostalnoj posudi, a da se tek na polovini pečenja otvore i ostave da porumene, ili da ih okrećete tokom pečenja.  Pošto u marinadi ima ulja, za pečenje nije potrebno dodavati masnoću.

Komentari (0)

Loading