STUDENTSKI RECEPT: Eksplozija ukusa! Najbolja PILEĆA KRILCA U MEDU, lepe se za prste
Ako je na vas došao red da napravite "bleju" u stanu, podignite igru na viši nivo i iznenadite društvo kulinarskim umećem. Recept za pileća krilca je jednostavan, ali će svima delovati kao da ste šef kuhinje

Priprema nije komplikovana, jedino što bi bilo dobro da se krilca pre pečenja ostave u marinadi, bar sat vremena, a ako marinirana prenoće u frižideru, onda su još bolja i budu kao puter umotan u krckavu kožuricu.
Za kilogram pilećih krilaca (najbolji su oni delovi bez malih bataka) ide sledeća mera za marinadu:
- 1 kašika meda,
- 1 kašika senfa,
- 1dl maslinovog ulja,
- 0,5 dl nekog žestokog alkoholnog pića (može domaća rakijica ili neko drugo piće koje imate),
- iseckani ruzmarin, so, biber i tucana ljuta paprika.
Krilca posolite, pobiberite i po ukusu pospite ljutom paprikom. U dubljoj keramičkoj ili staklenoj činiji (kad spremam marinadu ili pac, nikada ih ne pravim u metalnim posudama, pa makar one bile od nerdjajućeg čelika), izmešate senf, med, ulje, ruzmarin i rakiju. Krilca premažete ovom mešavinom i ostavite ih da odstoje (u istoj posudi) najmanje sat vremena, uz napomenu da bi ih trebalo promešati bar jednom, kako bi meso što bolje upilo sve sastojke.
Odležalo meso poslažete u tepsiju i pečete u rerni zagrejanoj na 180-200º C otprilike sat vremena. Moraju se peći dosta dugo na laganoj vatri da bi se dobila krckava kožurica, a da ne potamne previše zbog meda. Jedna od varijanti pečenja je da ih pečete prvih pola sata u kesi za pečenje mesa, ili u nekoj poklopljenoj vatrostalnoj posudi, a da se tek na polovini pečenja otvore i ostave da porumene, ili da ih okrećete tokom pečenja. Pošto u marinadi ima ulja, za pečenje nije potrebno dodavati masnoću.
Komentari (0)