METODA KOJU MORATE ISPROBATI: Tehniku učenja osmislio dobitnik Nobelove nagrade i tera vas da pamtite sve što pročitate

Alo! Studenti

18:00

Studiranje 0

Pokušajte i vi da upotrebite Fejnmanovu metodu za učenje, možda baš to bude ključ za uspeh u narednom ispitnom roku!

METODA KOJU MORATE ISPROBATI: Tehniku učenja osmislio dobitnik Nobelove nagrade i tera vas da pamtite sve što pročitate
pixabay

Ukoliko želite da olakšate sebi studentske dane i da spremno dočekate sledeći ispitni rok, primenite tehniku ovog dobitnika Nobelove nagrade. Evo kako to izgleda u praksi:

1. Odredite naziv teme

Kao prvi korak, predlog je da napišite naziv teme ili pojma koji želite da zapamtite i napište na praznom listu papira. To može da bude i naslov najteže lekcije iz predmeta koji trenutno učite za ispit.

2. Pretvarajte se da predajte

Drugi korak je da napišete objašnjenje date teme, kao da je predajte nekome ko do sada nije imao priliku da je čuje. Ovo je ključna stavka jer tako i sebi na najbolji način objašnjavete sve što je potrebno da naučite i što do sada niste razumeli. Ukoliko samo ponavljate gradivo, možete doći u situaciju da učite napamet, a ključ dobrog i efikasnog učenja je razumevanje onoga što učite.

Shutterstock
 

3. Pomoć knjige

Ukoliko zastanete na određenom delu ili vam i dalje nešto nije jasno, slobodno upotrebite knjige, skripte i ostale materijale koje ste koristili za učenje. Ponovo ih pročitajte, onoliko puta koliko vam bude potrebno da biste tu lekciju mogli da objasnite detaljno na papiru. Na taj način ćete izbeći situaciju u kojoj možete da pomislite da znate određeni deo, zato što ste se pomogli knjigom. Kada napišete i detaljno objasnite sve što se prethodno pročitali u materijalima za učenje, tek tada ćete biti sigurni da je gradivo usvojeno.

4. Pojednostavite pojmove

U knjigama se često koriste stručni i komplikovaniji izrazi. Kada budete pisali objašnjenje, pokušajte da koristite jednostavnije reči kako biste pojasnili gradivo. Na taj način ćete najbolje razumeti suštinu i najlakše zapamtiti potrebne informacije.

Komentari (0)

Loading