4 vrste stilova učenja: Kako studenti najbolje uče?

Alo! Studenti

16:00

Studiranje 0

Svaki učenik ima strategiju koju koristi za efikasnije pamćenje informacija tokom učenja

4 vrste stilova učenja: Kako studenti najbolje uče?
pixabay

Neki od njih prave beleške; neki prave dijagrame; neki više vole da slušaju predavanja itd. Pošto nijedan stil učenja ne odgovara svim studentima, naučnici su sproveli istraživanje kako bi razumeli način na koji učenici najbolje uče nove informacije.

Hajde da pogledamo različite vrste učenja koje su razlikovali.

Koje su četiri vrste učenja u obrazovanju?

Ranije smo spomenuli da su naučnici godinama pokušavali da razumeju najbolje načine na koje učenici uče kroz istraživanje. Jedna od popularnih teorija, do danas, je VARK model. Ovaj model identifikuje četiri tipa učenika: vizuelne, slušne, kinestetičke i čitanje/pisanje .

Većina ljudi je kombinacija ova četiri stila, ali češće nego ne, oni imaju preovlađujući stil učenja. Svaki od ovih stilova ima komplementaran način podučavanja. Sada, da vidimo karakteristike koje svaki od ovih stilova ima i kako ih najbolje iskoristiti.

Vizuelni stil učenja

Vizuelni učenici su pojedinci koji više vole da svoje informacije uzimaju vizuelno – bilo da su to pomoću mapa, grafikona, dijagrama, grafikona i drugih. Međutim, oni ne moraju nužno dobro da reaguju na fotografije ili video zapise, već su im potrebne informacije pomoću različitih vizuelnih pomagala kao što su obrasci i oblici.

pixabay
 

Najbolji način da se vizuelno predstavite učenicima je da im se vizuelno pokaže odnos između različitih ideja. Na primer, kada se objašnjava naučni proces, to se može uraditi korišćenjem dijagrama toka.

Auditivni stil učenja

Auditivni učenici su pojedinci koji bolje uče kada primaju informacije u slušnom obliku kada se čuju ili izgovore. Oni su skloni da razvrstaju svoje ideje nakon govora, umesto da razmišljaju o idejama pre toga. Pošto im izgovaranje stvari naglas pomaže da razumeju koncept.

Oni najbolje uče kada im se informacije prezentuju putem strategija koje uključuju razgovor, kao što su predavanja i grupne diskusije. Oni mogu imati koristi od ponavljanja lekcija, snimanja predavanja, grupnih aktivnosti koje zahtevaju od drugova iz razreda da objasne ideje, itd.

Kinestetički stil učenja

Kinestetički učenici su pojedinci koji više vole da uče radeći. Oni uživaju u praktičnom iskustvu. Oni su obično više u dodiru sa stvarnošću i povezaniji sa njom, zbog čega im je potrebna upotreba taktilnog iskustva da bi nešto bolje razumeli.

Najbolji način da se nove informacije prezentuju kinestetičkom učeniku je kroz lično iskustvo, praksu, primere ili simulacije. Na primer, mogu da se sete eksperimenta tako što će ga sami ponovo napraviti.

Čitanje pisanje

Učenici čitanja/pisanja najbolje konzumiraju informacije kada su u rečima, bilo da ih zapisuju ili čitaju. Za njih je tekst moćniji od bilo koje vrste vizuelne ili slušne reprezentacije ideje. Ove osobe obično rade veoma dobro na pismenim zadacima.

Postoje različiti načini da naterate učenika koji čita/piše da se angažuje i razume određenu lekciju. Na primer, bilo bi najbolje da oni opisuju grafikone i dijagrame pismenim izjavama, polažu pismene kvizove o temama ili im daju pismene zadatke.

Kako učenici najbolje uče?

S obzirom na to da svako ima jedinstven metod učenja, bilo bi pogrešno reći da je specifičan stil učenja najbolji način. Međutim, razumevanje sopstvenog stila učenja je veoma važno za vaše studije.

Pošto način na koji neko najbolje konzumira informacije može biti odlučujući faktor u njegovom akademskom uspehu, razumevanje kakav je učenik je od vitalnog značaja. To možete učiniti tako što ćete isprobati sve četiri metode učenja, a zatim odlučiti koji vam pomaže da najbolje zapamtite. Kada saznate kakav vam stil odgovara, možete prilagoditi svoje studije svojim potrebama.

Postoji mnogo faktora koji utiču na to kako neko najbolje uči, uključujući okruženje, kognitivne i emocionalne faktore. Međutim, razumevanje vašeg stila učenja može vam pomoći da lakše učite. Prema sistemu VARK, postoje četiri tipa stilova učenja — vizuelni, slušni, kinestetički i čitanje/pisanje. Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da razumete u koju kategoriju spadate!

Komentari (0)

Loading