SMANJEN BROJ BRUCOŠA I DIPLOMACA Fakultete upisalo 10 odsto manje studenata nego prethodnih godina

Jelena Vamović

11:00

Studiranje 0

Ovome, između ostalog, doprinosi i to što u Srbiji ima manje dece, pa samim tim i đaka.

SMANJEN BROJ BRUCOŠA I DIPLOMACA Fakultete upisalo 10 odsto manje studenata nego prethodnih godina
printscreen instagram

Za prethodne tri školske godine broj upisanih studenata na državne i privatne fakultete smanjen je za 10 odsto, a broj diplomiranih opao je za petinu.

Ove godine je upisano 8.756 brucoša od planiranih 9.643, što je najmanji broj budžetskih studenata upisanih u poslednje četiri godine.

Istovremeno, povećan je broj samofinasirajućih studenata u odnosu na prethodnih pet godina, pa će ove godine biti 4.515 brucoša, uprkos 5.527 predviđenih mesta na samofinasiranju.

pixabay

Kao razlog za smanjen broj upisanih, zvaničnici sa Univerziteta u Beogradu navode to što studenti upisuju ono što su želeli, a ne one fakultete na kojima ima slobodnih budžetskih mesta.

Još jedan razlog smanjenja broja brucoša i diplomaca može biti činjenica da u Srbiji ima manje dece, pa samim tim i đaka.

Srbjia svake godine zbog negativnog prirodnog prirštaja ostane bez 30.000 ljudi što se odražava na brojnost dece u školama i na fakultetima.

Odlazak mladih na studije u inostranstvo, ali i zapošljavanje nakon završene srednje škole takođe utiču na negativne rezultate.

 

Komentari (0)

Loading