ISPITNI ROKOVI SU U TOKU: Otkrivamo vam najbolje savete za učenje u 5 do 12

Alo! Studenti

19:00

Studiranje 0

Vreme ispitnih rokova sa sobom uvek nosi i dobru dozu stresa

ISPITNI ROKOVI SU U TOKU: Otkrivamo vam najbolje savete za učenje u 5 do 12
unsplash

Nezavisno o tome jeste li redovno radili ili vas je vreme pregazilo, postoji velika verovatnoća da ćete biti pod stresom. Kako to ne bi bio slučaj, u nastavku smo vam pripremili nekoliko saveta za brže i lakše učenje u ovo doba opšte panike i trke.

U nastavku možete pročitati najbolje savete za uspešno polaganje ispita.

Dobro organizujte svoje vreme

Možda se čini kako u svakodnevnom životu dobro organizujete vlastito vreme, ali kada stigne doba ispitnih rokova, shvatate da ništa ne stižete da odradite. Bez brige, događa se i najboljima. Možda bi bilo najadekvatnije da pokušate da shvatite u koje doba dana najbolje funkcionišete i da tada rasporedite sve svoje učenje koje imate zacrtano za taj dan. Dakle, ako ste jutarnji tip, učite u prepodnevnim satima, a ako ste noćne ptice, odvojite večeri za produktivnije učenje.

Isto tako, ne preporučujemo vam da umesto učenja gledate filmove i klipove na Jutjubu, a tek se onda “5 do 12” setite da biste trebali početi s učenjem za sutrašnji ispit. Tajna uspešnog učenja krije se u kontinuiranom i fokusiranom radu, stoga ne posustajte!

Isprobajte različite metode učenja

  • Nemojte samo čitati u sebi, ponavljate naglas i postavljajte pitanja,
  • Podcrtavanje nije najbolja metoda, pišite kratke i koncizne beleške,
  • Sami se testirajte – sastavite proveru pre ispita,
  • Koristite fotografije i slike pri učenju,
  • Ne učite dugo, za neke je Pomodoro tehnika (radni intervali od 25 minuta, nakon kojih sledi pauza od 3 do 5 minuta, dok nakon četvrtog nastupa pauza od 15 do 30 minuta) najbolje rešenje. 

Organizujte svoj radni kutak

Ako mislite da možete raditi u neredu, niste u pravu! Za kvalitetno učenje potreban vam je čist i uredan radni prostor u kojem obavljate većinu svoju radnih obveza. Jer, red oko vas, rezultira redom u glavi. Stoga ne ostavljajte skripte i knjige na krevetu ili podu, a odeću izvan ormara, nego odmah nakon korištenja, pospremajte. Videćete da ćete se odmah osećati produktivnije, a time i spremnije za učenje.

Uzmite zasluženu pauzu

I tako, baš ste sasvim uneli u učenje, ali osećate da ćete svakoga trena pregoreti? Možda je rešenje za vaše probleme u uzimanju kratke, ali zaslužene pauze. Ovde preporučujemo da popijete vodu, odete u šetnju ili napravite kratke vežbe istezanja (kako kičma ne bi stradala nakon dugog sedenja). Možete čak i meditirati pritom izričući na glas motivacione slogane kako biste i dalje istrajno učili i bili neumorni na svojem putu prema izvrsnosti.

Komentari (0)

Loading