Šta zapravo kroz istoriju znači kada nekom POKAŽETE "SREDNJI" PRST?!

T.Đ

11:00

Zanimljivosti 0

Već početkom nove ere postoje podaci da se u Rimu pokazivao srednji prst kao beg od uroka, poput današnjeg kucanja u drvo da „zlo ne čuje“

Šta zapravo kroz istoriju znači kada nekom POKAŽETE "SREDNJI" PRST?!
Pexels

Ponekad nam se dešava da u toku neke rasprave ili svađe pokažemo srednji prst. Obično ne znajući zašto baš srednji ili uopšte zašto postoji baš takav gest. Pokazivanje srednjeg prsta jeste simbol koji je poznat u mnogim kulturama, ali kada i zašto počinje da se koristi?

Pokazivanje srednjeg prsta je počelo toliko davno da je poznato i da je antički filozof Diogen nekoliko puta baš srednji prst pokazao ljudima. Ovaj gest vodi poreklo iz Stare Grčke, a koristio se i u Rimu. Kako se može pretpostaviti, to je bio simbol muških genitalija koji se koristio sa ciljem da nekog ponizi ili uplaši.

Već početkom nove ere postoje podaci da se u Rimu pokazivao srednji prst kao beg od uroka, poput današnjeg kucanja u drvo da „zlo ne čuje“.

Ono što je interesantno jeste da postoje mnoge netačne tvrdnje kada je tačno počeo da se koristi ovakav pokret kao simbol onoga što danas predstavlja – uvrede i ponekad sarkastičnog odgovora. Neki tvrde da su Englezi u 15. veku Francuzima pokazivali srednje prste, ali ne postoje precizni podaci o tome. Takođe, srednji prst ima značenje uglavnom na Zapadu – pretpostavlja se da su italijanski emigranti prvi predstavili ovaj gest Amerikancima.

Iako se danas koristi i u Ujedinjenom Kraljevstvu, pravi gest sa značenjem kakav ima srednji prst u njihovoj kulturi bi bilo pokazivanje dva prsta ali da je šaka okrenuta „leđima“ ka nekome.

Bilo kako bilo, ovaj gest ostavio je svoj trag kako u različitim kulturama, tako i u muzici i umetnosti.

Komentari (0)

Loading