DRUŽENJE JE VAŽNO ZA PSIHU Evo koliko puta NEDELJNO treba da izađemo sa prijateljima da bismo bili SREĆNI

Alo! Studenti

21:00

Zanimljivosti 0

Svake nedelje treba da izdvojite vreme za prijatelje

DRUŽENJE JE VAŽNO ZA PSIHU Evo koliko puta NEDELJNO treba da izađemo sa prijateljima da bismo bili SREĆNI
unsplash.com

Iako nam je fokus na porodici, nikada ne treba da zaboravimo koliko su prijateljstva važna.

Naučnici su otkrili da su prijateljice jedan od stubova emotivne podrške, kao i da svake nedelje treba da izdvojite vreme za njih.

Istraživanje je sproveo psiholog Robin Dunbar, a u njemu je učestvovala mala grupa prijatelja. Cilje je bilo razumevanje bihevioralnih, kognitivnih i neuroendokrinoloških mehanizama koji podupiru društvenu povezanost kod ljudi. Rezultati su otkrili da je druženje s prijateljima dvaput nedeljno pozitivno uticalo na njihovo celokupno zdravlje.

Zdravstvene prednosti takođe su uključivale brže vreme oporavka od bolesti, jači imunitet, smanjenje nivoa anksioznosti i povećan nivo velikodušnosti, zbog čega se uopšteno osećamo bolje.

– Broj dvaputa nedeljno prizilazi iz otkrića da je to količina vremena koju obično provodimo sa svojim najbližim prijateljima i porodicom – kaže doktor Robin Dunbar.

– Za oba pola, dobro integrisana društvena mreža ima značajan uticaj na fizičko i emocionalno zdravlje. Ljudi s većim ili integrisanijim mrežama imaju manje zdravstvenih problema, brže se oporavljaju od operacije i zadovoljniji su.

Postoji li nauka iza ženskih prijateljstava?

Istraživači sve više misle da je hormon oksitocin, posebno za žene, eliksir prijateljstva – i, prema tome, zdravlja.

– Istraživanja pokazuju da žene (verovatno) više od muškaraca, treba da održavaju prijateljske veze. Upravo takve veze povećavaju serotonin i oksitocin, hormon vezivanja – kaže Ališa Rubi, jedan od istraživača.

Čini se da studije na Stanfordu to potvrđuju, kao i studija UCLA koja pokazuje da u trenucima stresa žene ne doživljajvaju samo poriv za borbu ili be – one takoe oslobađaju oksitocin. Ovaj hormonski rast može naterati žene da se brinu kako bi zaštitile svoju decu (ako ih imaju), ali i da se povežu s drugim ženama.

– Mi to zovemo “socijalnim termostatom” koji prati koliko dobro ide socijalna podrška ženama – kaže ona.

Kada termostat pokazuje nizak nivo, žene teže ka drugima, a kada dopru do njih, nivo oksitocina ponovo raste i s tom produženom izloženošću dolazi do umirujućeg, pozitivnog učinka.

– Ne vidimo iste mehanizme kod muškaraca – dodaje ona.

Žene ubiru zdravstvene prednosti od prijateljstava, a održavanje tih ženskih veza postaje još važnije kako starimo.

– Osećamo se dobro i prihvaćeno kada se družimo s prijateljima s kojima možemo da budemo potpuno svoji, bez spoljašnjih pritisaka – kaže Rubi.

Komentari (0)

Loading