SVE SE SVODI NA JEDNU STVAR Ovo je glavni uzrok nesporazuma između žena i muškaraca

Alo! Studenti

13:00

Zanimljivosti 0

Muškarci prosto ne razumeju žene u pojedinim slučajevima, a isto važi i za dame

SVE SE SVODI NA JEDNU STVAR Ovo je glavni uzrok nesporazuma između žena i muškaraca
Shutterstock

Čak i kada sve funkcioniše u najboljem redu, u u ljudskoj prirodi je da iskomplikujemo život sebi, ali i drugima.

A najčešći razlog je to što muškarci prosto ne razumeju žene u pojedinim slučajevima, a isto važi i za dame.

– Veze između tela i uma su očigledne, posebno u pogledu seksualnosti. Naučni rad je pokazao bolju psihičku i somatsku ravnotežu kod muškaraca i žena koji su harmonično živeli svoj intimni život – kaže Filip Breno, francuski psihijatar i antropolog.

Postoji nekoliko razloga za to: doživljaj zadovoljstva i sreće praćen je lučenjem hormona “ispunjenja” poput endorfina, ovih “hormona zadovoljstva” koji nam pružaju fizičku opuštenost neophodnu za ravnotežu tela.

Proleće i leto stimulišu intimnost

Znamo koliko je kardiovaskularni sistem osetljiv na telesno opuštanje, na otpuštanje napetosti, na ono što nazivamo “opuštanje”. A endorfini izazivaju stanje tihe euforije, podstičući akciju, podižući samopouzdanje i samopoštovanje.

Kod većine vrsta postoji “sezona parenja”.

– Ali, čim se približimo ljudskoj vrsti, a već među velikim majmunima, našim rođacima, ona ima tendenciju da nestane sa sklonošću parenju tokom cele godine, čak i u neplodnim periodima – navodi Breno.

Kod ljudi u određenim trenucima povećava se senzualni interes za drugog.

– Ovo je slučaj proleća i leta iz razloga koji su i biološki (seksualni hormoni se stimulišu povećanjem sunčeve svetlosti), ali i psihološki i relacioni. Jer leto promoviše intimni kontakt i stimuliše uzbuđenje putem signala koje šaljemo našim najmilijima: lagana odeća, veća golotinja i pre svega veća dostupnost koja omogućava duge zajedničke trenutke koji su, ne zaboravimo, neophodni za ljubav – navodi on.

Nesporazum između dva pola

Na osnovu ispitivanja dve hiljade muškaraca, Breno kaže da se tada pojavilo njihovo “skriveno lice”, iako nikada ne govore o svojoj intimi. U njihovim svedočenjima odnos je uvek prisutan u njihovom telu i umu sa impulsima koje ne znaju uvek da kontrolišu, ali koji su iznad svega.

– Muškarci prikrivaju duboka osećanja, mnogo više nego što mislimo. Muškarac je, pre svega sentimentalan čovek za koga su intimni gestovi, zapravo signali ljubavi. Ovo je svakako jedan od najvećih nesporazuma između muškaraca i žena: muškarci očekuju gestove, a žene reči kada oboje govore o ljubavi – objašnjava Breno.

On dodaje da muškarca treba zavesti gestovima ljubavi, emotivnim obeležjima, telesnom nežnošću, koji su za njega toliki dokazi veze, koja ga spaja sa voljenom osobom. A to je u dubokom raskoraku sa ženskim očekivanjima od dijaloga, reči ljubavi, verbalnog dokaza. Seksualnost je centralna za muški identitet zbog očigledne postojanosti želje, koju muškarci doživljavaju.

– Da, mi muškarci smo vođeni gotovo trajnim impulsima, erekcijom koja se budi svakog jutra, čestom potrebom za fizičkim ispunjenjem koja nas dovodi u sukob sa ženskom željom, koja je izuzetno različita i koju poštuje velika većina muškaraca danas. Naše dve seksualnosti, muškarci i žene, nisu stvorene da se doživljavaju na isti način – podvlači Breno.

Zato moramo da naučimo da poštujemo ritam i želje drugog, poručuje ovaj francuski lekar.

Komentari (0)

Loading