DREVNI "LEK" ZA MOZAK: Ako OVAKO pripremite ČAJ OD JASMINA, učenje će biti bajka! Poboljšava pamćenje, fokus i budnost

Alo! Studenti

12:00

Zanimljivosti 0

Iako može zvučati egzotično, čaj od jasmina je samo zeleni ili crni čaj bilo koje vrste koji je pojačan mirisom cvetova jasmina. Obično se pravi od kombinovanja listova zelenog čaja sa laticama jasmina. Čaj ima karakterističan delikatan ukus i blagu cvetnu aromu koja bukvalno osvežava vaš um i telo

DREVNI "LEK" ZA MOZAK: Ako OVAKO pripremite ČAJ OD JASMINA, učenje će biti bajka! Poboljšava pamćenje, fokus i budnost
pixabay

Opisan kao 'Kraljica cveća', jasmin je postao široko popularan, ne samo zbog svog mirisa, već i zbog svojih ogromnih zdravstvenih prednosti. Takođe se široko koristi u kuvanju kao što su čaj od jasmina i drugi biljni čajevi od pirinča od jasmina, sorbeta, a takođe se koriste za pravljenje parfema, losiona, šampona i raznih drugih proizvoda za kožu i kosu.

Kako se priprema?

Cvetovi se obično čupaju ujutru, po toplom danu i nakon što se kapi rose osuše. Pokušajte da izaberete one koje su u fazi pupoljaka ili sveže procvetale. Ovo cveće se zatim opere i osuši peškirom i stavi u sendvič između dva sloja običnog čaja. 

Na kraju, neka vrsta utega se stavlja na vrh slojeva na 24 sata do nekoliko nedelja kako bi se omogućilo da aroma cveta jasmina izluči mirise u čaj. Kada se odlučite za čaj, možete odabrati beli, oolong ili crni čaj. Osušene latice jasmina možete držati u čaju da biste dobili egzotičniju sortu mirisa.

Da biste pripremili čaj od jasmina, uzmite šolju vrele vode, stavite u nju punu kašičicu čaja od jasmina 5-7 minuta, procedite i poslužite i uživajte u senzualnom ukusu.

5 zdravstvenih prednosti jasmina

Poboljšava varenje

Bogatstvo antioksidanata u cvetu jasmina pomaže u interakciji sa želučanim enzimima, čime se poboljšava varenje, ublažava nadutost, bol u stomaku, dijareja, dispepsija i sindrom iritabilnog creva. Takođe funkcioniše tako da promoviše rast dobrih bakterija u crevima i utvrđeno je da eliminiše štetne bakterije i toksine iz tela.

Poboljšava zdravlje srca

Budući da je izvor antioksidanata, jasmin je izuzetno koristan za unapređenje srčanih funkcija i smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Prisustvo antikoagulansa i antifibrinolitičkih svojstava smanjuje loš holesterol (tj. lipoproteine niske gustine) i sprečava blokadu i stvaranje ugrušaka u arterijama što može dovesti do abnormalnog srčanog ritma, srčanog udara ili stanja poput ateroskleroze.

pixabay
 

Blagodat za gubitak težine

LJudi koji se podvrgavaju režimu mršavljenja smatraju cvetovima jasmina za blagodat. Prisustvo epigalokatehina i galne kiseline, u listovima sprečava povećanje telesne težine ubrzavajući metabolizam. Ispira štetne toksine iz tela i pomaže u bržem sagorevanju viška masti.

Poboljšava kognitivno funkcionisanje

Jasmin je drevni i tradicionalni lek za poboljšanje funkcionisanja mozga. Snažni antioksidansi i polifenoli prisutni u ovom mirisnom cvetu poboljšavaju moždanu aktivnost i pomažu u lučenju neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje kao što su serotonin i dopamin. Takođe promoviše kapacitet pamćenja, fokus, koncentraciju, smirenost, budnost pojedinca. 

Upravlja dijabetesom

Hipoglikemijsko svojstvo cveta jasmina igra značajnu ulogu u smanjenju nivoa šećera u krvi u telu. Proizvodnja insulina iz β-ćelija pankreasa postaje aktivna pri konzumaciji čaja od jasmina zbog prisustva bioaktivnih katehina. Redovna konzumacija jasmina u obliku čaja ili u posudama značajno smanjuje razgradnju skroba u glukozu što zauzvrat snižava nivo šećera u krvi i insulina natašte.

Komentari (0)

Loading