NAUČNICI POTVRDILI: Ovo je idealno vreme za vežbanje

Alo! Studenti

23:00

Zanimljivosti 0

Podignite treniranje na viši nivo

NAUČNICI POTVRDILI: Ovo je idealno vreme za vežbanje
Shutterstock

Vežbanje je deo zdravog načina života, a različite rutine vežbanja mogu da daju različite rezultate.

Dr Pol Arsijero je bio vodeći autor studije na nedavnom eksperimentu objavljenom u Frontiers in Phisiologi koji je testirao rutine vežbanja na muškarcima i ženama. Profesor zdravstvenih i ljudskih fizioloških nauka u NJujorku, vodio je učesnike kroz jednake rutine vežbanja koje su uključivale istezanje, otpor, sprint i trening izdržljivosti. Od učesnika je zatraženo da vežbaju sat vremena ujutru pre 8:30 ili uveče između 18:00 do 20 časova, prenosi The List.

Istraživanje je pokatalo da postoje razlike u zavisnosti od vremena koje odaberete za vežbanje. Autor studije je otkrio da muškarci i žene imaju različite koristi od vežbanja u zavisnosti od doba dana kada vežbaju.

Najbolje vreme za vežbanje

Čini se da vežba smanjuje tenziju i depresiju kod muškaraca bez obzira na doba dana, dok su poboljšanja u napetosti i depresiji primećena samo kod žena koje su vežbale noću.

Uz jutarnju vežbu, žene iz studije manjile su više ukupne masti i abdominalne masti, u većoj meri snizile krvni pritisak i povećale snagu mišića donjeg dela tela. Sa večernjim vežbanjem, međutim, žene koje su učestovale u istraživanju pokazale su više poboljšanja snage mišića gornjeg dela tela, raspoloženja i sitosti.

Činilo se da su žene osetljivije na faktore doba dana nego muškarci koji su proučavani, prenosi The List.

Komentari (0)

Loading