STUDENTSKI PODSETNIK: Dogodilo se na današnji dan

Alo! Studenti

09:00

Zanimljivosti 0

Danas je nedelja, 3. jul, 184. dan 2022. Do kraja godine ima 181 dan

STUDENTSKI PODSETNIK: Dogodilo se na današnji dan
pixabay

1642 - Umrla je francuska kraljica italijanskog porekla Marija de Mediči, koja je posle smrti kralja Anrija IV 1610. upravljala zemljom kao regentkinja uz sina Luja XIII. Pokušavala je da suzbije samovolju visokog plemstva, a kad nije uspela da nađe oslonac u parlamentu raspustila ga je 1614. posle čega se skupština nije sastajala do Francuske revolucije 1789.

1855 - Rođen je srpski filolog Pera Ðorđević, predsednik Srpske književne zadruge, član Srpske kraljevske
akademije. Sarađivao je u izdavanju "Rečnika" Vuka Karadžića i izdao gramatičke i polemičke Karadžićeve spise. Dela: "Teorija književnosti", studije o sintaksi srpskog jezika "O padežima bez predloga", "O redu reči u srpskom jeziku".

1883 - Rođen je češki pisac jevrejskog porekla Franc Kafka. Do 1945. bio je nepoznat, jer za života gotovo i nije objavljivao. Glavninu spisa, uključujući pisma i "Dnevnike", izdao je njegov prijatelj Maks Brod, uprkos Kafkine izričite instrukcije da budu spaljeni. Njegovo delo, najvećim delom, je prikaz apsolutne nezaštićenosti pojedinca u savremenom društvu, u kom je čovek neretko suočen sa potpuno nevidljivim i neprepoznatljivim silama i motivima. Dela: romani "Proces", "Zamak", "Amerika", pripovetke "Presuda", "Preobražaj", "U kažnjeničkoj koloniji", "Seoski lekar", "Umetnik u gladovanju".

1904 - Umro je jevrejski pisac i publicista Teodor Hercl, osnivač i teoretičar modernog cionizma, koji se snažno zalagao za osnivanje jevrejske države u Palestini i razradio projekat te države. Izabran je 1897. za prvog predsednika Svetske cionističke organizacije. Dela: "Jevrejska država", "Stara Nova zemlja".

1927 - Rođen je engleski filmski režiser Ken Rasel, stvaralac izrazitog senzibiliteta, čiji je autorski stil prepoznatljiv po preziranju građanskih normi. U filmovima je najviše istraživao psihološku pozadinu umetničkog procesa, kao i živote umetnika. Bio je sklon alternativnim umetničkim konceptima, poput pop arta. Filmovi: "Demoni", "Divlji mesija", "Gustav Maler", "Tomi", "Listomanija", "Valentino".

1969 - Jedan od osnivača engleske rok grupe "Rolingstons" Brajan Džons udavio se u svom bazenu pod dejstvom prekomerne količine droge.

1972 - U saobraćaj je predata deonica Valjevo-Užice na pruzi Beograd-Bar. Cela pruga puštena je u redovan saobraćaj 28. maja 1976.

1972 - Indija i Pakistan potpisali su mirovni sporazum, okončavši neprijateljstva izazvana 1971. građanskim ratom u Bangladešu (bivši Istočni Pakistan).

2006 - Najmanje 41 osoba je poginula, a 47 je povređeno u nesreći prilikom prevrtanja voza u podzemnoj železnici u španskom gradu Valensija. Uzrok nesreće bila je prevelika brzina.

2007 - Umro je violinista Aleksandar Šišić. Tri decenije bio je član Narodnog orkestra RTS-a, negujući posebno izvornu narodnu muziku. Šišić je bio jedan od retkih autora te mužičke oblasti čije je sviranje odlikovala izrazita akademska preciznost, čistoća izraza i odmerenost.

2008 - Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da se broj gladnih u svetu popeo tokom prethodne godine na 50 miliona zbog rasta cena hrane. Generalni direktor FAO Žak Diuf obelodanio je tada da su rezerve žita u svetu na najnižem nivou za poslednjih 30 godina.

2016 - Preminuo je Miroslav Timotijević, istoričar umetnosti, univerzitetski profesor. Predavao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odeljenju za istoriju umetnosti, kao i na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Autor je i koautor brojnih naučnih radova: "Teodor Ilić Češljar 1746 - 1793", "Srpsko barokno slikarstvo", "Katarina Ivanović: prva srpska slikarka", "Rađanje moderne privatnosti", "Manastir Krušedol" I-II, "Paja Jovanović - Paul Joanowitć", "Takovski ustanak - Srpske Cveti", "Istorija privatnog života u Srba".

Komentari (0)

Loading