"IZLUĐIVANJE" ŽRTVE POMOĆU MUČENJA VODOM! Ova metoda važi za jednu od najbrutalnijih u istoriji

Alo! Studenti

23:00

Zanimljivosti 0

Jedna od najbrutalnijih metoda mučenja

"IZLUĐIVANJE" ŽRTVE POMOĆU MUČENJA VODOM! Ova metoda važi za jednu od najbrutalnijih u istoriji
vikipedija

Iako na prvi utisak ova metoda koja je podrazumevala izlivanje kap po kap vode na čelo žrtve, ne zvuči previše surovo - naučnici su saglasni da ova metoda važi za jednu od onih koje najviše psihički iscrpljuju. 

Oni tvrde da je ovaj psihički bolan proces, posle dužeg vremenskog perioda izazivao pojavu straha i pogoršanje mentalnog zdravlja.

A simptomi su se dodatno pogoršavali u slučajevima kada je obrazac kapanja bio vremenski nepravilan. U tom trenutku žrtva je osećala nalete hladnoće, sa mešavinom anksioznih napada u pokušajima da predvidi sledeću kap.

 

 

Istraživači koji su se bavili ovom vrstom mučenja, navode kako je njen efekat u svrhe ispitivanja zanemarljiv, jer usled pogoršanja mentalnog zdravlja žrtve, ona postaje besmislena. Stoga je kako pretpostavljaju njen primarni cilj bio da "izludi" žrtvu.

Iako danas nemamo mnogo istorijskih zapisa o kineskom mučenju vodom, istoričari su se na nekoliko mesta susreli sa ovim terminom i šturim opisom. Jedan od njih datira sa kraja 15. ili početka 16. veka, kada nas o njemu izveštava italijanski advokat Hipolit de Marsilis.

Legenda kaže da je de Marsilisu ova ideja pala na pamet prilikom posmatranja kontinuiranog kapanja vode na kamen koji je tokom vremena erodirao. Zatim je rešio da primeni ovu metodu i na ljude.

 

 

Ovim fenomenom su se bavili brojni istraživači, među kojima su i voditelji emisije Razbijači mitova, koji su došli do zaključka da voda kao voda, nije imala specijalne efekte na njihovo mentalno zdravlje. Već da je najteže posledice na ispitanika ostavljao momenat isčekivanja sledeće kapi vode ukoliko je metoda praktikovana u dužem vremenskom periodu. 

Komentari (0)

Loading