NIJE SE TREZNIO, A BIO JE STUDENT GENERACIJE Neko bi rekao da je on pravo čudo - priča o poznatom književniku je potpuno neverovatna

Tamara Đurđević

19:20

Zanimljivosti 0

Zanimljiv period njegovog života je studentski život

NIJE SE TREZNIO, A BIO JE STUDENT GENERACIJE Neko bi rekao da je on pravo čudo - priča o poznatom književniku je potpuno neverovatna
Foto: Wikipedia

Edgar Alan Po je bio američki pisac, urednik i književni kritičar.

Poov opus obiluje romanima, kratkim pričama i pesmama. Smatra se ogromnim doprinosom svetskoj književnosti, pogotovo u žanru horora i kriminalistike.

Rođen je 1809. godine kao drugo dete glumačkog para Elizabete i Dejvida Poa. Imao je starijeg brata i mlađu sestru. Otac ih je napustio 1810., a godinu dana kasnije majka mu umire od tuberkuloze. Nakon toga on će biti primljen u kuću škotskog trgovca duvana.

Zanimljiv period njegovog života je studentski život.

On je imao sedamnaest godina kada se upisao na Univerzitet u Virdžiniji. Već prvog dana uspeo je da prokocka svoju godišnju stupendiju i ubrzo je ozloglašenim kockarima iz kraja dugovao 2500 dolara. U to doba Po je već bio pravi alkoholičar, a ta opaka zavisnost kasnije ga je i oterala u smrt.

Tokom prvog semestra je na bezmalo svim predavanjima bio pijan, a nije se treznio ni za vreme ispitnog roka – upamćeno je da se i na ispitima pojavljivao u takvom stanju.

Zanimljivo je to što je, bez obzira ne sve, ispite položio sa najvišim ocenama i postao student generacije!

Komentari (0)

Loading